Edhe shteti ështëi interesuar qëmarrëdhëniet e punës tërregullohen me kontrata kolektive, sa mëmirëqëtëjetëe mundur. Home · Documents; Kontrata e Punes – Angisht1 .fsash. Kolektive e Punes E PUNES Kodi i Punes i azhurnuar. Text; Neni, · Ligjin, · Duhet, · Mund, · Kolektive, · Kontrata, · Sindikale, · Sipas, · Rast, · Deri, · Kodi, · Azhurnuar.

Author: Mikalar Vinris
Country: Cambodia
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 3 January 2017
Pages: 225
PDF File Size: 16.19 Mb
ePub File Size: 7.92 Mb
ISBN: 564-5-34023-111-7
Downloads: 48132
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vugis

If the duration is not determined accurately by the parties entering into the contract, it is treated as a contract for an indefinite period.

Bazat e Menaxhimi E Drejte Pune Sigurimi i detyrueshm, sigurimi vullnetar. Termination of the contract in violation of this koleektive remains valid. Ofrimi i shrbimeve apo prodhimeve nga pala kolekyive e varur pr nj pal tjetr n baz t kontrats dheC. Ngrthen n vete t siguruarit, familjet e tyre, rastet e siguruara – rreziqet, prestacionet, financimin dhe drejtimin. Rekomandimet, kan fuqin juridike m t vogl se sa konventat.

Metodologjia e punes me GPS Engineering.

T dy kto institute nuk jan rregulluar me dispozita konkrete juridike, por rregulla t puens i krijon gjykata. Ai mbikqyr zbatimin e legjislacionit t puns: Kjo gjendje mbretron te ata q nuk kan mjete t mjaftueshme pr prmbushjen e nevojave jetsore themelore.

Elementet e kuptimit-nocionit t burimit juridik jan faktet reale dhe aktet juridike. E drejta n grev prcaktohet me ligj t puns ose me ligje t veqanta. Vrejtja, Vrejtja me shkrim dhe Vrejtja publike. Parimi i ndalimit t puns s detyruar, 4. Prfshin n vete t gjitha llojet e nevojshme t evidencave, pr t siguruarit dhe shfrytzuesit e t drejtave, n kuadr t sigurimit socal, q nga themelimi i marrdhnies s puns e deri n pensionim, si i siguruar aktiv edhe pas pensionimit psh.

Related Posts (10)  HITACHI DX300 PDF

E Drejta e Traktateve Documents.

They should be preceded or followed by immediate daily rest. Lock-outi sht masa kolektive e rrall n praktik e cila godet m shum puntort. Shkaktimi i rrezikut t caktuar me ligj, personi t jet i sigururar, t ket mbushur vitet e caktuara t moshs dhe t stazhit t pensional, respektivisht stazhit t sigurimit.

MSh dhe Sindikata nënshkruan Kontratën Kolektive Sektoriale

Varsisht nga organizimi i shtetit, njsit e tij mund ti zgjerojn rreziqet me ligjet e tyre. T drejtat tjera si e drejta n shtes mbrojtse t pensionit, kur pensionit t siguruar i del m i ulet se sa pensioni minimal ose i garantuar etj. N kt transformim shekullor t kontrats s puns, pati ndikim edhe shteti edhe sindikata. Andaj sigurimi shndetsor sht deg e sigurimit social e cila mundson prmbushjen e nevojave sociale t mbrojtjes s shndetit t qytetarve ndrsa nse ai shndet dmtohet, ky sigurim vepron n mnyr kurative, nn kushte dhe kritere t punfs ligjore dhe t tjera.

E drejta e punes The employer, after consultation with the employees, must take the necessary measures against the particular risks posed by toxic substances and agents, machines, heavyweight transport, pune pollution, noise and vibration as well as risks in some branches of the economy, such as kolektve, civil engineering, mining and chemical industries.

Varsisht nga sistemet mundsit dhe specifikat e ndryshme, vendet e ndryshme, n emr t reformave, por edhe vshtirsive serioze me t cilat ballafaqohen, inkorporojn sisteme kursimesh sociale, n vend t sigurimeve sociale, gj q nuk sht as prafrsisht njjt, as vetm pr t siguruarin-qytetarin dhe as pr prspektivn gjithshoqrore t nj vendi, sidomos jo pr mirqenien sociale t tij. Rreziqet e sigurimit pensional jan: Statusi i t punsuarit,2. Stazhi pensional, ndrkaq sht nj nga elementet nga i cili varet lartsia e prestacionit, psh pensionit.

Related Posts (10)  VT1165MF PDF

N kt kontekst e dretja e puns sht lex generalis, ndrsa ajo administrative-lex specialis.

LIGJI NR. 03/L I PUNËS

N aspektin oklektive, kontratat kolektive kan rndsi t madhe sepse me to shum m shpejt mund t intervenohet n marrdhniet e puns se sa me ligj. They must be in good working condition at all times and located in areas protected from dust and other contaminants. N t kundrtn jan t kundrligjshme-jo legale.

Tek ne kntrata 2. Sipas nenit 9 t LTHP t kosovs, palt e marrdhnies s puns jan punonjsit dhe pundhnsit. Mirpo, bazuar n gjendjen diferente ekonomike sistemet shoqrore e politike, kto burime t drejtash, me t cilat synohet t arrihet uniteti n minimumin e t drejtave themelore, kan kryesisht karakter deklarativ.

E drejta ndrkombtare m shum flet pr lirin e zgjedhjes s profesionit, se sa pr lirin e puns. T drejtat eventualisht t cenuara t puntorit nga marrdhnia e puns, mund t krkohen q t realizohen te organi kompetent si: Punonjsi sht person fizik i punsuar te pundhnsi, pr t cilin, nn autoritetin dhe kontrollin e t cilit puned pun ose shrbime gjegjse.

T kontrolloj t gjitha librat dhe dokumentet, t cilat pundhnsi duhet ti mbaj n pajtim me ligjin,4.